60-talskonsert under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå

 

Singsby sångkör, Kvevlax Sångkör och Helsingbykören åkte den 14-15.6 2014 på en konsertresa till Umeå. Vi har tidigare arrangerat två stora, slutsålda 60-tals konserter i Vasa och även haft ett antal mindre körframträdanden med samma tema. Genom 60-talsprojektet har vi velat utnyttja körsången mera mångsidigt genom att samarbeta med professionella musiker och solister. Denna gång ville vi passa på att arrangera en konsert i Umeå nu när staden under år 2014 står som värd för Europas Kulturhuvudstad.

 

 

Det var 60 glada sångare som åkte över Kvarken till Umeå. Redan på färjan mellan Vasa och Umeå sparkade vi igång vår miniturné genom att sjunga flera sånger i baren. Vid ankomst till Umeå blev det bråttom att byta om till 60-talskläder och få alla instrument och körpallar på plats. Konserten rockade igång med att körerna sjöng The Lion Sleeps Tonight, California Dreamin’ och En ton av tystnad under ledning av Simon Granlund och Jenny Mendelin. Kent Nedergård, hippie dagen till ära, berättade för publiken om de olika sångerna som framfördes. I sångerna Stand by Me, Beatles Medley och Proud Mary var koristerna bakgrundskör till solisterna Anna Timgren och Teemu Lillrank. Anna sjöng även You Can’t Hurry Love och Son of a Preacher Man och Teemu sjöng även A Whiter Shade of Pale och I Heard It Through the Grapevine. Konserten avslutades med Hey Jude och End of the Night. Både solisterna och körerna ackompanjerades i alla sånger av en orkester under ledning av Richard Mitts.

 

Konserten var öppen för alla som ville komma och lyssna. Publiken var verkligen inspirerande, vilket gjorde att våra framträdanden också fick ett lyft. Under låten Barbara Ann fick vi en hjälp av en rödhårig vicedirigent och under låten Let’s Twist Again visade några danserskor ur publiken hur en twist ska dras. Det vackra vädret hjälpte oss att få en stor publik, uppskattningsvis 200-300 personer kom och gick under konserten.

På färjan tillbaka till Vasa sjöng vi än en gång i baren. Alla var mycket nöjda med resan, särskilt med den trevliga samvaron med både gamla och nya bekanta. Det var också roligt med så god respons från publiken, både på Rådhustorget i Umeå och på båten. Därtill blev vi även uppmärksammade genom bild och text i Vasabladets nättidning. Samarbetet mellan körerna fortsätter och till hösten planeras ett nytt tema. Det är nog inte sista gången Umeå får höra skön musik från Vasa!

 

Annika Glader,

Singsby Sångkör