Prague Advent Choral Meeting

Singsby Sångkör firade 90 år i Prag


Den 15 november firade Singsby Sångkör 90års jubileum med fullsatt salong i Korsholms kulturhus. Några dagar efter den festliga konserten reste 29 sångare med sin dirigent Jenny Mendelin till Prag för att delta i Prague Advent Choral Meeting 19-22 november.

I Prag var det + 13 °C med litet regn och blåst men under tiden vi var där blev det torrare och soligare dag för dag. I gräsmattan blommade Bellis och allt var grönt. Prag är en av Europas vackraste och mest välbevarade städer. Den har klarat sig genom otaliga krig. Att vandra genom Gamla stan i Prag är som att se de olika tidsepokerna flimra förbi. Kyrkor från 1200-talet blandas med barock och jugendfasader med vackra utsmyckningar. Ofta står det statyer på väggar och tak. Detaljerna är ofta förgyllda eller målade. De gamla palatsen är målade i gult, rosa, blått eller vitt i kontrast till de moderna gråa betongklossarna, som finns här och där.

Vi bodde centralt på bekväma Hotell Rokoko. Därifrån var det promenadavstånd till konsertplatserna och till hjärtat av Prag, Gamla stan. Tack vare vår infödda privata guide Petra Voitova fick vi ut det mesta under dessa dagar. Första dagen bekantade vi oss med omgivningarna och åt lunch på restaurang U'Fleku, som stoltserade med årtalet 1499. Middag fick vi på restaurang U'Sadlu med rötter i 1200-talet. Överallt fick vi tre-rätters middagar, som alla avslutades med apfelstrudel (!). De tjeckiska potatissopporna är mycket smakliga. Mellan måltiderna hade vi körövningar och egen fritid.

Vi fick inleda konserten på fredagen i St. Nicolas kyrkan. Vi öppnade med ”Vem kan segla” och avslutade med ”Mitt hjärtas land” (ur Chess). Vårt program var omväxlande och exotiskt enligt röster i publiken, särskilt ”Finlandia hymnen” var populär. Yvonne Sandås var solist i ”Shadowland” (ur Lejonkungen). Vi gjorde även succé med ”Adiemus”, där Jenny trummade på en afrikansk trumma för att ge den rätta lokalfärgen och rytmen åt stycket och hon sjöng även solopartiet.

Efter oss uppträdde körer från Polen, Litauen, Frankrike, Spanien och Irland. Nivån på körerna varierade från ”vanliga” kyrkokörer till prisbelönta ungdomskörer från musikinstitut. Jag anser att vi klarade oss fint om vi vill bedöma körernas nivåer. Middagen avnjöts på flodbåten Taurus tillsammans med den franska kören Les Troubadurs de Berstett. Flodbåten åkte av och an medan vi åt och njöt av den fantastiska utsikten av upplysta palats och broar runt floden Moldau. Efter maten sjöng båda körerna och kvällen avslutades med den medryckande ”Siyahamba”, en av sångerna från den gemensamma repertoaren.

Lördagen öppnades med en gemensam konsert i St. Salvator kyrkan. Där fick vi sjunga tillsammans på latin, swahili, engelska och tjeckiska. Det klingade mäktigt under takkupolerna med drygt tvåhundra röster! Förutom de redan nämnda länderna deltog två körer från Österrike, en från Wien området och en från Klagenfurt regionen. Vår Jenny fick dirigera ”Silent Night”, ”Jingle Bells” och ”Siyahamba”. Efter lunch var det dags för vår egen konsert i St. Martin in the wall, en liten stämningsfull gammal kyrka inklämd mitt i ett shoppingkvarter. Mellan övningarna och måltiderna hade vi möjlighet att lyssna på de andra körerna, shoppa eller bara vandra runt och njuta av atmosfären i hjärtat av Prag.

Sista kvällen var vikt för en gemensam middag i ett vackert stockhus, där vi satt på bänkar och skinnfällar. Två män, som spelade violin respektive dragspel, underhöll oss hela kvällen med traditionell tjeckisk musik varvad med evergreens och önskelåtar. De ackompanjerade oss i vår tjeckiska vinvisa ”Vinecko bile”, som gjorde stor succé. Den franska kören stämde upp med sin ”Broder Jakob”, som vi svarade på. Det var mat, dryck och sång så att väggarna bågnade! Österrikarna gjorde ”The Lion sleeps tonight” och vi svarade med ”Barbara Ann”. Vi fick kontakt med körerna från Strasbourg och Wien. Få se om det leder till körträffar i framtiden.

I Tjeckien är ju ölet drycken nummer ett. På söndagen innan vi reste hem fick vi en guidad busstur i staden. Utanför Prag fick vi göra ett besök på det anrika bryggeriet Velkopopovicky Kosel, som grundades i början av 1800 talet. Där fick vi se hur hela processen går till när de brygger sitt goda öl. Det kändes nästan som hemma när vi möttes av deras maskot: en getabock med långa horn! Maten i deras restaurang var mycket god och avslutades som vanligt med apfelstrudel. Vi anträdde hemresan mätta och belåtna.

Vår körresa lyckades maximalt tack vare vår guide Petra, som var med oss hela tiden. Stort tack också till Annika Glader och Bengt Beijar, som besökte körfestivalen ett år på förhand och lärde känna platserna så att vi slapp misstag och felbedömningar. Att delta i Prags körfestival gav oss mersmak och kontakter över hela Europa. Vi längtar redan dit igen!

Prague Choral Meetings bjuder på sju olika körveckoslut 2016, se deras hemsida www.praguefestival.cz.

 

Karin Sandqvist

 

Gemensam konsert i St. Salvator kyrkan. Här sjunger vi Stilla natt på engelska och tjeckiska.