Festival Internazionale Corale
Verona Garda Estate

Körfestival i Verona 30.6-4.7 2022


Varmt, pasta, sång och bussresor!

Ja, det är det första man tänker på när vår körresa till Italien är avklarad.  Singsby Sångkör är vid det här laget känt som kören som antar utmaningar. Och denna resa mitt i värsta men efterlängtade sommarvärme var verkligen på gränsen till vad våra kroppar tålde.

Den ursprungliga planen var, att vi skulle ha rest redan 2020, men pga coronans utbrott med det då främmande viruset covid-19 blev färden av först sommaren 2022.
Som uppvärmning spenderade vi en dag i Venedig innan vi tog buss till Verona där körfestivalen ägde rum. Den har ordnats sen år 2007 med deltagare från olika länder i Europa. Detta år var alla speciellt engagerade och förväntansfulla, eftersom uppehållet varat i 2 år.
Vi sjöng i kyrkor, både ensamma och med andra körer, hade luncher, middagar och trevliga sitsar alla tillsammans.

Festivalens öppning hölls på restaurang El Fiore, där körerna i tur och ordning fick presentera sig och sjunga en sång var.
Vi uppträdde totalt 4 ggr, alla i kyrkor som vi trodde var svala och sköna, men värmen hade smugit sej in dit också. Så vi kan säga att vi sjöng så svetten lackade. Våra konserter hölls i kyrkor i Acquafredda, Casette di Legnago, Settimo di Pescantina och i kyrkan Chiesa Ss Apostopolo i Verona.

Vår repertoar var en blandning av bl.a. finlandssvenska visor, gospel och finska sånger.
Varje uppträdande avslutades med två gemensamma sånger med andra körer på tyska och italienska, vilket i sig var en utmaning för oss. Men vår eminenta ledare Tina Martin, hade drillat oss in i det sista, så det klarade vi med glans.

Sirmione , halvön som sträcker sig ut i Gardasjön , besökte vi en dag. Under den sköna båtturen runt udden fick vi bl.a se Maria Callas sommarresidens,  samt borgen som byggdes i försvarssyfte för mer än 700 år sen. I den vackra Gardasjön bubblade det lite här och var, och guiden berättade att det finns heta källor i sjön som sprutar upp vatten som är 70 grader varmt.

Alla korister njöt av vistelsen, gemensamma luncher och middagar förgyllde dagarna och kvällarna.
Inga större problem eller olyckor skedde, endast en av oss blev av med pass och pengar, men polisen i Verona var väldigt tjänstvillig ( och kanske van ) att behandla sådana ärenden. En annan hade turen på sin sida och fick tillbaka sin borttappade plånbok med allt innehåll.

Vi kom välbehållna hem, nöjda och lite trötta. Tyvärr hände det som inte skulle hända, en ansenlig del av deltagarna drabbades av corona och fick ta det lugnt några dagar. Men sånt får man räkna med.

Tack till alla medverkande och arrangörer! Vi har fått en oförglömlig upplevelse och ser fram emot nästa äventyr!

 

Benita Nygård